<script src='http://img163.imageshack.us/shareable/?i=security1.png&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript> 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Hakeri u Sloveniji stvorili dosad najmoćniji virus

Go down 
AuthorMessage
elemeNt
VIP
VIP
elemeNt

Posts : 78
Pohvala : 0
Join date : 2010-07-25

PostSubject: Hakeri u Sloveniji stvorili dosad najmoćniji virus   Wed Jul 28, 2010 7:24 am

U slovenačkom gradu Mariboru je uhapšen 23-godišnji mladić, poznat po pseudonimu "Iserdo", za kojeg se sumnja da je stvorio dosad najmoćniji kompjuterski kod, odnosno virus, kojim je zaraženo više od 12 miliona komjutera širom svijeta i koji je omogućio basnosnovnu zaradu hakerima koji su ga nabavili i njime napali brojne pojedince, više od 1.000 firmi u svijetu i 40 banaka.

Hapšenje je usljedilo poslije petomjesečne međunarodne policijske potrage u kojoj su učestvovali agenti kriminalne policije Slovenije, Španije i Američkog federalnog biroa (FBI), pošto je najveće djelovanje hakera zapaženo u Španiji, SAD i Kanadi, potvrdili su agenciji AP predstavnici FBI.

Stručnjaci FBI i kolege iz Slovenije i Španije potvrdili su mogućnost više novih hapšenja, a slovenačka agencija STA je za petak najavila konferenciju za novinare na kojoj će biti objavljeno više detalja.

Vjeruje se da je mladić iz Maribora bio vodeći u grupi od najmanje tri slovenačka hakera, autora virusa u vidu bazičnog softverskog paketa koji su prodavali najprije po cijeni od 500 američkih dolara do 1.300 dolara koliko su koštale dorađene verzije. Vjeruje se da su oni tako zaradili više od 400.000 dolara. Radi se o Slovencima mlađim od 25 godina ekspertima za informacione tehnologije.

Zahvaljujući njihovim "virusnim paketima", od decembra 2008. napadnute su brojne kompanije i banke u svijetu, u čemu je bila najrevnosnija jedna grupa sajber-kriminalaca iz Španije koja se dokopala više miliona identiteta širom svijeta. Oni su se neometano služili tuđim platnim karticama, bankovnim računima i drugih izvorima novca.

Slovenčka štampa danas piše da je mladića u Mariboru uhapsila slovenačka policija jer pripadnici stranih policija ne mogu da hapse na slovenačkoj teritoriji.

Stručnjaci FBI su poslati u Maribor da rade na slučaju jer su napadi sajber hakera koji su koristili softverski virus slovenačkih hakera izvedeni i na teritoriji SAD.

Policija je zaplijenila više komjutera i druge računarske opreme koji će biti detaljno analizirani.

Prema navodima agencije AP, slovenački tvorci najmoćnijih "virusnih paketa" su imali najviše kupaca u Španiji, gdje se izdvojila grupa koja je kupljeni paket nazvala "mariposa" i slala ga elektronskom poštom na milione internet adresa. Oni koji bi otvorili takve poruke, automatski su "dovlačili" virus u svoj računar ili u racunarski sistem, gdje je taj "trojanac" brzo skidao povjerljive podatke, lozinke, brojeve platnih kartica...

Klupko sajber kriminalaca počelo je da se odmotava kada su virus "mariposa" lani otkrili komjuterski stručnjaci u Kanadi iz kompanije " Defence Intelligence" i u SAD iz informatičkog centra „ Georgia Tech". Oni su ušli u trag španskim hakerima i obavjestili nadležne. U daljoj istrazi su pomogli stručnjaci proizvođača antivirusnih programa "Panda security" iz Španije.

Prvo su u Španiji marta ove godine uhapšena trojica hakera koje je predvodio "Netkario", a dalja istraga je dovela do Slovenaca, autora dosad najmoćnijih "trojanaca".
Back to top Go down
View user profile
 
Hakeri u Sloveniji stvorili dosad najmoćniji virus
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Huh...Virus
» ATTN ALL: DO NOT USE DDO WIKI ATM!!
» Uninstall Pando Media Booster - possible virus
» New York Toy Fair 2012
» Recent Hauls

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Vijesti s neta :)-
Jump to: